Látogasd meg Karunk honlapját

Kérdeznél?

Itt felteheted kérdéseidet, mi gyorsan megválaszoljuk.

Akik válaszolnak:

Dr. Hoschek Mónika                Könye Dóra        
  dékánhelyettes                 Kari HÖK-elnök  

Kérdések és feleletek:

 

Mennyire kell tudnom németül, hogy a német BA-n megálljam a helyem?

Alapvetően egy biztos, középszintű (B2) nyelvtudás már jó alap. Első évben külön tantárgy (Wirtschaftsdeutsch) keretében segítünk a szakkifejezések gyors elsajátításában. Ha ez sem elég meggyőző, egy alapképzési és egy mesterképzési tanórába is bele tudsz nézni, sőt egy érdekes tesztet is készítettünk számodra. A képzésről hallgatóink riportfilmjéből is informálódhatsz.

 

Mennyi az átlagos ösztöndíj? Pl., ha négyes lesz az átlagom?

Amennyiben államilag finanszírozott formában tanulsz, úgy ösztöndíjban is részesülsz. A felsőoktatási intézménybe első alkalommal beiratkozó hallgató a beiratkozását követő első képzési időszakban tanulmányi ösztöndíjban nem részesülhet, tehát az első szemeszterben nem részesülhetsz ösztöndíjban, ezt az 51/2007. Kormányrendelet 13. § (3) pontja mondja ki. Az ösztöndíj szétosztásának szabályait a hallgatók a Hallgatói Önkormányzaton keresztül maguk határozták meg. Az ösztöndíj összege félévenként eltér, a 4,0-ás átlagra úgy 9.000-12.000,- Ft körüli ösztöndíj jár havonta.

Ha önköltséges képzésben tanulsz, ösztöndíjakkal próbálunk segíteni, a részletekről itt olvashatsz.

 

Melyik a legnehezebb tárgy? Ha gimnáziumból jövök, nehéz dolgom lesz?

A kérdés nehéz, mert mindenkinek más lesz a nehezebb. A mi munkánk azonban az, hogy átsegítsünk téged az akadályokon...és piszok jók vagyunk benne :) Ezért aztán a gyakorlati órák kis létszámú csoportokban zajlanak, hogy mindenkire jusson idő, s ha ez nem lenne elég: a tanárok ajtaja nyitva áll tanórán kívül is, hogy bármikor kérdezhess tőlük.

Ami a Soproni Közgázon egyedülálló, hogy úgynevezett "felzárkóztató kurzusokkal" segítünk, hogy a számodra nehezebb tárgyak is sikerüljenek. Ez azt jelenti, hogy az első három félévben, a tapasztalatunk szerint nehezebbnek ítélt tantárgyakból, órarendbe illesztett, ingyenes plusz órák lehetőségét biztosítjuk minden hallgatónk számára. Emellett a különleges soproni diákéletben kialakuló hallgatói közösség már az első naptól különös gonddal figyeli az elsőéves hallgatók mindennapjait, így a felsőbb évfolyamokból bármikor számíthatsz segítségre, akkor is ha tanácsra, akkor is, korrepetálásra van szükséged.

Így, ha rááldozod az időt, függetlenül attól, hogy szakközépből, vagy gimiből jöttél, szemeszter végén a nehezebbnek vélt tárgyak is teljesíthetők lesznek. Mindent megtanítunk, amire szükséged lehet. A tanórákon túl pedig számos tehetséggondozó programunkba is bekapcsolódhatsz.